Arta de a începe dimineața

Roxana Rusu Arta Dimineata

Modul în care ne începem dimineața influențează întreaga zi. Propriul bioritm, orele de somn dormite (sau nedormite :-), dispoziția noastră imediat după trezire creează atmosfera cu care ne începem ziua: uneori mai plăcută, alteori apăsătoare.

De cele mai multe ori, în timpul săptămânii diminețile sunt definite de graba și agitație: ne lovim direct de realitate, plonjam în munca sau alte sarcini fără un moment de respiro in care sa ne bucurăm de momentul prezent. 

Dacă ne-am acorda un moment de pauza în care sa ne conștientizăm gândurile, am constata că acestea sunt orientate către lumea exterioara: către ce așteaptă ceilalți de la noi, fie ca e vorba de familie sau de job. 

Simțim nevoia de a avea un sens, de a îndeplini ceea ce avem de făcut cât mai eficient, iar relaxarea este amânată pentru finalul zilei, când vom fi terminat nesfârșita listă de task-uri.

Din păcate, amânarea timpului acordat ție este cea care te face sa simți nefericire, discomfort, lipsa plăcerii și a motivației de a face lucruri, energie scăzută.  Mai mult decât atât, dacă momentul cu tine este amânat mai multe zile, săptămâni la rând, te vei confrunta cu stări din ce în ce mai neplăcute, lipsa chefului de viață, a bucuriei de a trai – îți vei dori să evadezi din realitatea pe care ai generat-o în jurul tău, de a nu mai fi în propria piele.

Tentatia de a sări peste momentul de a sta cu tine in goana de dimineață este foarte mare, pare imposibil sa încetinești ritmul chiar și pentru câteva clipe. 

Conștientizează nevoia de a rezolva totul imediat, poate ideea subconștientă ca cei din jur depind de tine și fă loc în programul tău pentru o dimineață conștientă! 

Încetinește ritmul și acorda-ti 15 minute pentru a te centra în interior! În diminețile aglomerate, chiar și 5 minute sunt suficiente – iar dacă agenda permite, o rutina de 30 minute este ideală pentru pastrarea igienei mentale și emoționale.

Roxana Rusu Arta Dimineata

Îți propun 3 alternative pentru rutina de dimineață – în funcție de timpul pe care îl ai la dispoziție – pentru a-ți începe ziua intr-un mod echilibrat si armonios, cultivând o stare de bine.

Îți sugerez sa creezi un spațiu personal, într-un colt al casei tale, care sa ramana constant și pe care sa îl decorezi cum simți nevoia: cu o perna de meditație, un fotoliu comod, poze, obiecte cu semnificație personală.

5 minute cu tine

  • Lasa telefonul deoparte și aseaza-te confortabil, pe un scaun sau chiar pe podea, în poziție de meditație; 
  • Practica 10 respirații profunde, respirând pe nas. Lasă aerul sa pătrundă pana în abdomen.
    Poți așeza palma stânga pe piept și palma dreapta pe abdomen pentru a savura fiecare senzație adusa de respirației; Încetinește ritmul respirației!
  • Conștientizează senzatiile din corp (atât cele plăcute cât și cele neplăcute – posibile tensiuni, dureri) și acceptă-le, fără a încerca să faci ceva pentru a scăpa de acestea sau de a opri procesul de observatie;
  • Surprinde-ti monologul interior, ceea ce îţi spui în fiecare moment. Observa gândurile care îţi trec prin minte ca și când ai fi un observator exterior; Conștientizează ca sunt doar gânduri, ci nu realitatea concretă, oricât de credibile ar fi acestea!
  • Repetă în gând o afirmație cu care rezonezi și care sa îţi ofere puterea și motivația necesare pentru ziua ce urmează;

15 minute cu tine

  • Aseaza-te confortabil în șezut, cu picioarele încrucișate, pe un scaun sau fotoliul preferat;
  • Practica 10 respirații profunde, respirând pe nas. Lasă aerul sa pătrundă pana în abdomen.
  • Cu ochii închiși, practica 5 runde de respirație alternativa (acoperă nara dreaptă cu degetul mare și nara stângă cu degetul mijlociu);
    Aceasta tehnica de respirației calmează mintea și ajută la eliberarea de stres, echilibrând corpul.
    1 runda = inspira pe nara stângă, numărând în gând pana la 4 —> expiră pe nara dreaptă, numărând în gând până la 4 —> inspira pe nara dreaptă, numărând în gând până la 4 —> expiră pe nara stângă, numărând în gând până la 4
  • Meditează timp de 10 minute: direcționează atenția către respirație, către senzațiile aduse de fiecare inspirație și expirație.
    Bineînțeles ca nu vom putea opri niciodată fluxul gândurilor, acestea se generează în mod continuu – esența meditatiei consta în a deplasa conștient focusul de la gânduri către respirație (sau orice alt obiect asupra căruia vrei sa meditezi).
    Monitorizează permanent dacă atenția rămâne pe respiratie, sau atenția iti zboară pe câte un gând și nici nu realizezi.
    Mai ales la început, atenția neantrenată nu poate rămâne focusată prea multa vreme, ci este captivată de tot felul de gânduri care apar. Încearcă sa nu te frustrezi, ci sa te bucuri ca ai conștientizat, sa etichetezi identificarea cu gândurile spunând în interiorul tău “gândesc!” și sa revii cu atenția la respirație, ca la o ancoră care te menține în prezent. Încet-încet, îţi vei educa atenția și astfel momentele de focus neîntrerupt vor fi din ce în ce mai lungi.
  • Practica recunoștința timp de 2-3 minute: celebrează în gând toate lucrurile, persoanele, situațiile, oportunitățile pentru care ești recunoscător/recunoscătoare! 
    Enumera cât mai multe și încearcă sa rezişti tentației de a considera “normale” sau ca le meritai oricum. Conștientizează emoția recunoștinței în interiorul tău, observa cum reacționează corpul prin senzații la aceasta emoție și lasă energia pozitivă sa “contamineze” toți porii ființei!

30 minute cu tine

  • Aseaza-te confortabil în șezut, cu picioarele încrucișate, pe un scaun sau fotoliul preferat;
  • Practica 10 respirații profunde, respirând pe nas;
  • Cu ochii închiși, practica 10 runde de respirației alternativa;
  • Meditează timp de 15 minute;
  • Practica recunoștința timp de 2-3 minute;
  • Scrie în jurnal: 10 minute sunt suficiente pentru a-ți clarifica mintea și a-ți ușura sufletul. 
    Scrisul este o forma de a recapăta controlul asupra gândurilor apăsătoare și a emoțiilor dificile. În plus, te poate ajuta sa iei mai ușor decizii, sa te cunoști mai bine și sa iti urmărești evoluția pe parcursul unei perioade de timp! 
  • SAU: pentru zilele în care corpul simte nevoia de mișcare, în locul journaling-ului, practica o forma de mișcare ușoară pentru 10 minute: exerciții de stretching, exerciții ușoare de încălzire a articulațiilor, yoga (Salutul Soarelui, seria de Exerciții antireumatice, Pawanmuktasana I);
Roxana Rusu Arta Dimineata

În încheiere, aș vrea sa mai ating un subiect arzător legat de rutina de dimineață. Uneori, desi știi ce ai de făcut, ai experimentat pe pielea ta cât de bine te simți atunci când respecți rutina în mod constant și iţi faci promisiunea de a fi de neclintit în ce privește cele 15 minute sfinte, sunt zile în care nu te poţi mobiliza efectiv. Acele zile în care desi te așezi pe pernuta de meditație, rămâi cu telefonul în mână și scrollezi pe Instagram pana când trece suficient timp pentru a putea sa îți spui “nu mai am timp” sau în care trebuie sa ieși mai devreme din casa, apar urgente neprevăzute etc. 

Cu excepția situațiilor neașteptate, în restul timpului este vorba despre rezistenta noastră interna de a fi bine cu noi. Este un fenomen foarte bine cunoscut si întâlnit în care exista credința subconștientă pe care o alimentăm constant ca nu meritam sa fim fericiți, sa avem succes sau, pur și simplu, sa nu avem probleme. Mai ales în cazul în care ne identificam cu aceste pattern-uri limitative, ne lovim de dificultatea de a fi noi înșine fără a exista o problema în raport cu care sa ruminăm si să cautăm soluții. De altfel, este o bună temă de reflecție pe care sa o dezvolți în jurnalul personal 🙂 

Rezultatele nu vor întârzia sa apăra după cel putin o luna in care ai început (aproape) fiecare dimineață conștient, adaptând rutina de dimineață nevoilor tale de moment.

Prioritizeaza-te și observa efectele acestei schimbări

PS: mi-ar face o mare plăcere sa îmi povestești ce rutina de dimineață funcționează pentru tine!

Leave a Reply