Bun venit in bogata lume yoga!
Daca esti aici, fie esti la inceput si esti coplesit/a de varietatea de stiluri de yoga si nu stii ce ti s-ar potrivi mai bine la inceput, fie ai deja un stil preferat si vrei sa evoluezi in practica ta, sa vezi ce mai e nou.
Fie ca esti curios/curioasa sau putin plafonat/a in stilul careia ii esti fidel/a, sper ca acest articol sa te ajute sa intelegi mai bine diferentele dintre stiluri – ce au in comun, care sunt diferentele si beneficiile fiecaruia, pentru a alege mai usor atunci cand vrei sa mergi la urmatoarea clasa de yoga la studio.
Eu desi sunt in pauza prenatala, nu pot sta departe de yoga asa ca ti-am pregatit si niste recomandari de studio-uri cu profesori care pe mine ma inspira si au contribuit la practica mea de-a lungul timpului.
Ca sa simplificam, am impartit stilurile de yoga in 2 categorii: mai statice si mai dinamice, ambele categorii avand ca origine hatha yoga, si practicile pentru suflet (despre care vom intra in detalii cu alta ocazie).
Hatha yoga cuprinde practici de echilibrare a energiei prin concentrarea atentiei, respiratie si posturi fizice (numite si asane) care pregatesc corpul pentru meditație (yoga traditionala) sau, asa cum se practica yoga moderna in zilele noastre la studio – pentru relaxare, linistirea mintii si reconectarea cu corpul.
Hatha yoga
Yoga clasica, practica statică cu ritm lent si durata obișnuită de 1h, potrivita atat incepatorilor cat si practicantilor experimentati. In hatha yoga intram intr-o postura/asana, iesim, constientizam efectele asupra corpului, iar apoi intram cu atentie in urmatoarea postura. Tematica diferă de la clase adresate unei parti anatomice (yoga pentru detensionarea umerilor, flexibilitatea soldurilor), chakre (echilibrarea chakrei radacina), sau teme generale precum yoga pentru relaxare, yoga pentru vitalitate. Beneficiile sunt imbunatatirea posturii, tonifierea musculaturii, cresterea fortei, o mai buna flexibilitate si mobilitate, concentrare, o mai buna constientizare corporala si coordonare.
Experimenteaza aici: lunea de la 19:00 cu Geo; miercurea de la 19:00 cu Magda; joia de la 19:00 cu Veronica la FS Studio, luni de la 10:00 sau marti si vineri de la 19:00 cu Cristina la Sync Yoga Studio Universul/ Sperantei.
Yoga statica:
Iyengar yoga: tip de yoga static, ritm lent, in care se folosesc accesorii, durata intre 1h-2h. Mare accent pus pe aliniament, accesoriile ajuta practicantul sa atinga orice postura – se folosesc caramizi, curele yoga, scaune, sfori, spaliere – pentru ca oricine sa poata accesa o gama larga de posturi. Intalnita si sub denumirea de yoga terapeutica.
Air yoga: inspirat din Iyengar, in care se foloseste un hamac yoga, pentru a accesa diferite posturi cu usurinta de catre oricine – in special inversiile. Te vei distra garantat si vei experimenta posturile yoga din alta perspectiva!
Experimenteaza aici: lunea de la 18:00 si 20:00, joia de la 12:00 sau vinerea de la 18:00 si 20:00 cu Mircea la FS Studio.
Yin yoga: yoga statica, denumita si “poarta catre meditatie” datorita timpului lung de mentinere al posturilor (cateva minute, fata de cateva respiratii in celelalte stiluri). Se adreseaza atat tesutului muscular, cat si celui conjunctiv – ligamente, tendoane, contribuind la cresterea nivelului de flexibilitate. Este o practica pasiva, in care posturile se mentin de la 2 min pana la 5, chiar 10 minute. Muschii nu se contracta, ci se permite fibrelor musculare sa se intinda, detensionand musculatura. Se folosesc accesorii pentru a sustine fiecare parte a corpului – bolstere, perne. Contribuie la calmarea sistemului nervos, activand sistemul nervos parasimpatic. Recomandata in special pentru complementarea unor practici solicitante precum ashtanga, vinyasa, sau in situatii de energie fizica scazuta – oboseala cronica, burnout.
Experimenteaza aici: vinerea de la 18:30 si duminica de la 17:00 cu Adriana la YogNova.
Restorative yoga: yoga statica, recomandata in recuperare/vindecare fizica – de la accidentari la burnout, refacerea energiei fizice. Durata variaza in functie de rezistenta persoanei care practica, si este perfect adaptata practicantului. Se folosesc accesorii precum bolstere, perne, care sa sustina corpul in posturi mentinute fara a presupune efort. O varietate a acestui stil este yoga prenatala.
Experimenteaza aici: joia de la 19:30 cu Diana la Elephant Yogi.
Sivananda yoga: tip de yoga static, traditional, ritm lent, durata 2h, posturi provocatoare, valoare terapeutica. Se incepe in mod atipic cu inversiile – statul in cap, lumanarea – iar dupa fiecare postura urmeaza cateva respiratii in pozitia de relaxare intins (Shavasana) pentru a observa efectele fiecarei posturi, urmand apoi intrarea in urmatoarea postura. Mai putin popular in studio-uri, practicat in cadrul master-class-urilor, fiind mai putin accesibil incepatorilor.
Yoga dinamica:
Ashtanga: practica provocatoare, ce mobilizeaza multa energie, forta si concentrare. In mod obisnuit, in studiourile de yoga se practica prima serie sau jumatate din aceasta, ce contine 41 posturi executate in aceeasi ordine, cu un numar exact de respiratii, care se imprima in memoria corpului si, cu timpul, experienta devine o meditatie in miscare.
Prima serie completa dureaza aproximativ 1h 30. Se acorda o importanta deosebita respiratiei (respiratia Ujjay), focalizarii privirii, si controlul musculaturii abdominale profunde. Puternic efect detoxifiant, dezvolta armonios atat forta cat si flexibilitatea, efecte rapide si poate fi o buna sugestie pentru cei ce vor sa piarda rapid in greutate. Se practica atat ghidata (Ashtanga Led) cat si stil Mysore (in care practicantul cunoaste deja ordinea intregii secvente si o practica fara ghidare, cu atentia focusata in interior, sub atenta indrumare a instructorului).
Experimenteaza aici: LED – lunea de la 18:45 cu Maria, joia de la 18:30 cu Ana Maria, duminica de la 10:00 cu Adriana la YogNova; MYSORE – luni, marti, miercuri si vineri dimineata cu Adriana la YogNova.
Vinyasa/flow: inspirata din Ashtanga, fara o ordine prestabilita a posturilor, cu un ritm rapid, dinamic, ce ajuta la descarcarea emotiilor. Clase mereu surprinzatoare, creative, in care coordonam respiratia cu miscarea, trecand dintr-o postura in cealalta cu fluiditate si eleganta. Unul dintre cele mai populare stiluri. Recomandata experienta in prealabil la clasele de hatha pentru a reduce riscul de accidentari. Nivelul de dificultate variaza in functie de instructor.
Experimenteaza aici: lunea de la 18:30 cu Liana, martea 18:30, miercuri 19:00 & sambata de la 10:00 cu Silviu la VacaPisica; tot marti, 18:00 cu Marina la FS Studio; sambata de la 9:00 cu Cristina la Sync Yoga Studio Universul.
O variatie delicioasa, Vinyasa deep stretch, in care asa cum ii spune numele, intindem musculatura in profunzime, pentru extra detensionare si mobilitate.
Experimenteaza aici: marti 18:45 cu Adriana laYogNova; joia de la 7:30 cu Liana laVacaPisica.
Power yoga: stil de yoga atletic foarte similar cu Vinyasa, in care accentul se pune pe creșterea masei musculare si ritmul provocator. Posturile se mentin pentru o durata mai lunga, de o intensitate crescutas si dificultate progresiva. Pentru cei ce doresc efecte rapide – scadere in greutate, forma fizica excelenta, este o recomandare excelenta. Are si o “sora mai mare” – Rocket Yoga, un stil si mai provocator, aproape acrobatic, care se mai practica cand in cand la YogNova.
Experimenteaza aici: joi de la 18:00 cu Geo la FS Studio, miercuri 18:30 cu Adriana sau duminica de la 10:00 cu Silviu la VacaPisica.
Kundalini: practica energizanta, si speciala ce iti va “gadila” in special sistemul nervos, actionand asupra nervilor si eliberand mintea de pattern-urile ei obisnuite (in care ne blocam deseori). Se lucreaza cu respiratie intensa (Respiratia de foc). Practicile kundalini au un scop bine definit, cu posturi si kriyas (practici de curatare) ghidate de instructor.
Experimenteaza aici: martea de la 19:00 cu Veronica la FS Studio sau workshop-urile Pawan Studio by Ana Popescu.
Hot yoga & Bikram yoga: stil de yoga dinamic in care se practica la o temperatura de min. 40 grade Celsius – Hot yoga. Se recomanda hidratarea in prealabil, caci se transpira foarte mult, puternic efect detoxifiant. Bikram yoga este hot yoga in care se practica o secventa consacrata de 26 de posturi si 2 tehnici de respiratie intr-o ordine exacta, timp de 90 min. Stil solicitant care contribuie la cresterea flexibilitatii datorita caldurii si umiditatii. Nu prea se mai practica prin Bucuresti de cand cu pandemia, insa la YogNova a fost chiar saptamana aceasta o clasa speciala – speram on a regular basis.
Pentru ca e cald si frumos afara, multi instructori practica yoga in aer liber, iar clasele sunt anuntate pe social media.
Poti experimenta Yoga pe pontonul Floreasca cu Geo marti seara de la 19:00 sau sambata de la 9:30; tot sambata de la 10:30 in Parcul Herastrau cu Vero; ramanem pe zona miercuri de la 18:30 cu Marina la Roaba de Cultura.
Tot in aer liber poti practica yoga pe terasa Yoga Studio Sperantei – consulta programul si alege sa-ti petreci un apus de soare zen aici.
Last but not least, “stilul” de yoga descoperit in pandemie numit yoga online are in continuare avantajele sale.
Poti aduce calmul si relaxarea chiar in confortul casei tale in fiecare marti si joi seara de la 20:00 cu Andromeda.
Nu puteam sa inchei lista de sugestii fara cel mai adorabil stil aparut lately: puppy yoga.
Pentru o clasa de yoga atipic de dragalasa & puppy therapy, check it out!
Orice clasa sau instructor alege, te incurajez sa incerci mai multe clase in drumul spre calm, pace si iubire de sine – experimenteaza cu instructori, contexte si stiluri diferite. S-ar putea ca preferintele tale sa se schimbe in functie de perioada in care te afli, pentru ca si nevoile se schimba. Preferatele mele sunt Vinyasa, Rocket si Vinyasa, insa Hatha yoga m-a fascinat multa vreme la inceput, Yin yoga a fost o descoperire minunata, iar yoga prenatala pe care o practic in prezent si imi aduce atatea beneficii.
Scrie-mi intr-un mesaj ce ai experimentat, cum te-ai simtit sau daca ai si alte recomandari.