Ți se întâmplă frecvent sa iti propui sa incepi practica, dar sa intampini o mare rezistenta și sa sfârșești pe canapea devorând o prăjitura la Netflix, desi știi cât de bine te simți după doar 30min de yoga?
Ca oameni, în fiecare moment avem de ales între a face ceea ce ne place și ceea ce este benefic pentru noi. Avem o înclinație naturala sa asociem plăcerea cu confortul, căutăm ce ne provoacă emoții plăcute și evitam ce produce disconfort sau durere.
Desi cunoaștem puterea transformativa a necunoscutului, certitudinea este mai dulce. Sa alegem ceea ce știm ca ne aduce bine pe termen lung, necesita un efort voluntar, determinare și angajament.
De cele mai multe ori atunci când cedam în fata variantei confortabile, ne simțim vinovați – vocea care judeca începe sa domine monologul interior. In special în cazul în care iubirea de sine e condiționată de indeplinirea celor propuse, se creează un cerc vicios în care vinovăția va consuma din energia psihică, ajungând sa cedam din ce în ce mai des.
Plăcut sau benefic?
În yoga se vorbește despre acțiuni ce aduc plăcere – “Preya” și acțiuni benefice – “Shreya”.
Preya descrie satisfactia pe termen scurt, controlată de dorințe, pofte, consum. Satisfacerea simțurilor aduce o plăcere temporara, care se stinge repede, urmata de un gol interior și de căutarea următorului stimul. Amintește-ți gustul amar cu care ramai după ce s-a terminat ultimul episod din serialul pe care-l urmareai.
La celălalt pol, Shreya vorbeste despre alegerea conștienta a stării de bine pe termen lung, acțiuni care hrănesc în profunzime mintea, corpul și sufletul sustinute prin disciplina și angajament. Atunci când, de exemplu, alegi să-ți gătești ceva sănătos și nu sa mănânci pe apucate la cel mai la îndemână fast-food sau orice alt comforting food.
Psihologia diferențiază între rațiune și impulsuri, întreEul conștient (Călărețul) și inconștient, emoții și impulsuri (Elefantul). Când Călărețul și Elefantul vor lucruri diferite, apar conflictele interioare, stările dificil de gestionat.
Autocontrolul – o resursa limitata
În definiția lui Roy Baumeister, autocontrolul este capacitatea de a influenta gândurile, emoțiile și comportamentul sau a gestiona impulsurile și obiceiurile pentru a indeplini așteptările impuse de societate sau chiar de propria persoana. De la legi, norme, la standarde, idei, obiective sau planuri.
Ne folosim de autocontrol în fiecare zi a vieții noastre pentru a avea un comportament agreabil social, pentru a lua decizii raționale, a respecta angajamentele făcute sau a realiza ceea ce ne-am propus. De câte ori alegem sa ascultam îngerașul și ignoram drăcușorul consumam din rezerva de autocontrol. Capacitatea de autocontrol a Eului este o resursa limitată!
Atunci când spunem nu zaharului, luam transportul în comun în locul confortului mașinii sau alegem sa facem mișcare desi nu aveam chef, ajungem intr-o stare de epuizare a Eului (Ego depletion), în care nu mai avem energia psihică necesară pentru a alege ce este benefic și cedam în fata placerilor pe termen scurt, mai mult sau mai putin distructive. Disciplina este cu atât mai greu de menținut cu cât capacitatea de autocontrol a Eului scade.
În momentul în care reusim pe parcursul unei zile sa mâncăm sănătos, dar seara cedam și mâncăm cât pentru o zi întreaga, rezervorul voinței este consumat.
Judecata de sine nu ajuta, ba din contra, face ca starea interioară sa devină și mai apăsătoare. În locul vinovatiei, alege sa te tratezi cu compasiune, cu înțelegere fata de propria persoana. Accepta starea pe care o ai, constientizeaza emoțiile pe care le simți și nu le eticheta.
La fel cum mașina rămâne fără combustibil, Eul consuma cantitatea de autocontrol disponibilă. Daca nu mai avem energie și chef sa facem mișcare seara când ajungem acasă, după ce o zi întreaga am spus nu adevăratelor noastre nevoi nu ar trebui sa fie un motiv de auto-flagelare, ci de conștientizare a epuizării autocontrolului.
Cum putem gestiona epuizarea autocontrolului?
A deveni conștienți de acest fenomen este primul pas spre a-l gestiona. Pe termen lung, este mult mai benefic sa te înțelegi, să tratezi propria persoana cu compasiune și sa accepți limitele personale. Atunci când intervine forțarea, resursele viitoare de autocontrol vor fi afectate – asa se explica cum după ce ai tras de tine intr-o zi, în ziua următoare te vei trezi fără chef.
Voința se poate antrena, asemeni unui mușchi care poate susține un efort din ce în ce mai mare, crescând gradual capacitatea “rezervorului”. Practica yoga poate fi un bun prilej pentru antrenarea voinței și a minții, în general.
Menținerea asanelor solicitante mai multe respirații oferă prilejul de a creste rezistenta mentală: în timp ce susținem efortul muscular, gestionam gândurile și emoțiile care apar, observând rezistentele pe care le întâmpinăm. Învățăm sa nu ne pierdem cu firea intr-o situație stresanta, sa nu permitem gândurilor sau emoțiilor negative sa ne tulbure.
Uneori rezistentele apar chiar înaintea practicii: evitam cumva starea de bine pe care o simțim după pentru ca nu reușim sa ne mobilizam. O stare de bine pe care o percepem ca fiind inaccesibila cu rezervorul de voință pe terminate. De aceea este important cum prioritizam activitățile, fiind conștienți de fenomenul de Ego depletion.
Este interesant cum dacă nu reușim sa respectam un angajament fata de noi înșine, de exemplu sa facem yoga sau mișcare în general, energia mentala consumată de amânare este similară cu cea necesară mobilizării.
Cum putem avea o practica constanta?
Prin conștientizare, pentru început. Observa momentul cheie în care cele doua părți din tine negociază între efort și confort, in care faci alegerea între Shreya și Preya, între Calaret și Elefant.
Strategii concrete:
- In timpul practicii yoga: propune-ti obiective mici care sa iti ofere satisfacție, de exemplu a menține o postura timp de 30 de secunde;
- Alege o postura la care simți ca mai ai de lucru și execut-o în fiecare zi, timp de o săptămână;
- Decide sa faci yoga/meditație/journaling pentru doar 5 minute! Probabilitatea de a continua creste;
- Prioritizează ce este mai important pentru tine și alege sa faci acea activitate când rezervorul voinței nu este încă consumat;
- Setează un obiectiv accesibil de atins pe care sa îl onorezi, orice s-ar întâmpla. Promisiunile fata de tine sunt importante, iar atunci când asociem efortul cu scop constructiv acțiunile devin benefice;
- Elibereaza-te de stres și tensiunile acumulate care determina scăderea energiei!
- Acorda-ti timp nestructurat și planifica momente în care cedezi conștient micilor tentații