Voi fi fericita atunci cand…

Gestionarea emotiilor dificile este o provocare cu care ne confruntam in fiecare zi. Iar atunci cand ne e greu sa fim prezenti, situatia se complica.

Voi fi fericit/a cand…

…cand ajungi in destinatia de vacanta visata

cand trec cele 4 ore ramase de stat la birou

cand primesti promovarea sau marirea de salariu mult asteptata

cand vei da cele 5kg in plus jos, 

cand reusesti sa te muti intr-o casa mai faina decat cea in care locuiesti acum,

cand partenerul te va aprecia mai mult

cand familia te va stresa mai putin

… si asa mai departe

Tu cum ai continua fraza? De ce anume iti conditionezi fericirea in prezent?

Voi fi fericit/a cand…. [continua fraza cu ce iti vine in minte]

Acum, te invit la un scurt moment de reflectie:

Ti s-a intamplat ca momentul din viitor de care ti-ai legat fericirea sa ajunga in prezent si sa nu fie atat de wow cum l-ai imaginat?

Da, si mie. Si cam asta ne face mintea noastra. Chiar si atunci cand avem impresia ca am invatat sa o gestionam, ne joaca in continuare feste dar din ce in ce mai subtile si mai greu de identificat.

Gestionarea emotiilor dificile

Mie cel mai clar mi-a fost in timpul sarcinii. Cu toata dezvoltarea mea personala de pana atunci, intr-o situatie complet noua, in care controlul era in afara mea si incertitudinea la cote maxime, la care s-a adaugat responsabilitatea maxima fata de o alta fiinta care crestea in mine, au creat terenul perfect pentru scenarii negative create de mintea mea.

Pe masura ce sarcina avansa, mi-am spus ca o sa fiu fericita cand… se contureaza burtica sa pot sa o mangai, cand voi simti primele miscari ale copilului, cand o sa vad ca se naste sanatoasa, si tot asa.

Si uite asa, mintea mea ma facea sa aman fericirea, in unele momente – noroc ca am in tolba suficiente instrumente pentru a-i face fata (pe top 3 cele mai utile ti le voi impartasi mai jos).

Cea din urma conditionare parea cea mai realista, chiar am crezut-o: “cand se naste copilul va fi divin, nu vad ce ar mai putea umbri bucuria suprema”. Bebele s-a nascut si, surpriza, eu tot amanam fericirea pe viitor: voi fi fericita cand va manca singura, cand va dormi toata noaptea, cand va merge si asa mai departe.  Pana cand, m-am trezit!

Am mai urcat putin pe spirala evolutiei mele si am realizat ca pierd momente pretioase SI REALE din prezent in asteptarea viitorului perfect pe care mi-l imaginam. 

Ce instrumente ne pot fi utile in perioadele in care suntem provocati? In situatiile in care nu avem control, incertitudinea e maxima si suntem pe cale sa pierdem bucuria din prezent? 

Mai jos iti povestesc ce obiceiuri mentale concrete mi-au servit drept vasle in barca cu care am navigat prin valurile starilor mele. Gestionarea emotiilor dificile a devenit mai simpla atunci cand am inceput sa practic constient ACCEPTAREA, RESPIRATIA si RECUNOSTINTA. P.S.: Se pot folosi oriunde, oricat, oricand.

1. Acceptarea pentru gestionarea emotiilor dificile

Atitudinea mentala de acceptare.

Acceptarea lucrurilor pe care nu le pot controla, avand incredere in mine si in cursul vietii. In timpul sarcinii mi-am dat voie sa ma las complet in mainile Universului (si eu care credeam ca faceam asta, am descoperit ca inca mai e de lucru). Asta mi-a adus multa liniste si m-a ajutat sa economisesc o mare cantitate de energie vitala, pe care am folosit-o sa ma bucur de viata.

Acceptarea aduce cu sine imbratisarea clipei prezente exact asa cum este: in imaginatia noastra totul este perfect, dar realitate perfecta tocmai in imperfectiunea ei si este minunat!

Gestionarea emotiilor dificile este mai usoara atunci cand incetam sa le mai opunem rezistenta.

2. Respiratia si gestionarea emotiilor dificile

Cand simti ca valul de nemultumire/ panica/ teama/ frustrare vine peste tine, muta atentia de la dialogul interior la respiratiegul interior la respiratie. Da-ti voie sa schimbi sirul de ganduri nefaste prin care te auto-sabotezi si respira. Pentru ca doar in prezent poti respira, si cat de bine se simte! 5 minute focusate pe respiratie sunt pur si simplu eliberatoare, functioneaza ca si cand ai deschide geamul intr-o camera neaerisita demult. Permite-i maxilarului sa se detensioneze, relaxeaza muschii fetei si, usor-usor, intregul corp. 

Respiratia, level 2: Daca vrei sa incerci o practica mai complexa, incepe cu tehnica box breathing (inspira pentru 4 timpi, tine aerul 4 timpi, expira 4 timpi, ramai pe gol 4 timpi).

3. Recunostinta

Recunostinta iti poate schimba total perspectiva. Mintea e in general nemultumita, insa o putem folosi in avantajul nostru, daca o orientam catre a observa ce avem deja – lucrurile bune din viata noastra, realizarile – in locul lipsurilor.

Ca sa poti schimba tendinta mintii de a-ti contamina prezentul cu critica, incearca in fiecare seara, inainte de culcare, ca sa adormi linistit/a sau dimineata, ca sa te trezesti cu chef de viata sa enumeri – in gand sau cu voce tare – lucrurile pentru care esti recunoscator/recunoscatoare, pana simti ca starea ti se schimba, te decongestionezi si iti apare un zambet pe fata. 

Incepe cu lucruri despre tine (ex: sunt creativa, am atatea resurse in interiorul meu), apoi legate de cei din jurul tau (o discutie sincera cu prietena de suflet, partenerul si-a dat seama ca mi-e greu si imi ofera sprijin) si despre viata (am avut oportunitatea sa…). 

Iar daca nu gasesti chiar nimic, incepe prin a fi recunoscatoare pentru lucruri universale: cerul, soarele, racoarea adusa de toamna, muntii, senzatia atat de placuta de miscare atunci cand mergi, mirosul marii, libertatea simtita atunci cand inoti spre linia orizontului.

Enumera orice mic lucru de care esti multumita, chiar daca pare nedemn de mentionat (de exemplu, am reusit sa pun o masina de rufe la spalat si chiar sa le intind).

Unde mai pui ca asta va aduce si mai multe lucruri bune, pentru ca vibratiile emise de nemultumire aduce, ai ghicit, mai multe nemultumiri: lucrurile nu se leaga, pierdem chestii, ne tensionam pe situatii si ne certam cu persoane, insa vibratia recunostintei este ca un magnet care iti va aduce oportunitati minunate.

Incepe chiar de acum.

Cu o floare nu se face primavara, insa iti poti oferi un buchet care sa te ajute sa te bucuri de cat mai multe momente aici si acum, dupa ceva timp in care practici constant respiratia si recunostinta, ajutandu-te in gestionarea emotiilor dificile. Intampina cu acceptare momentele in care simti frustrare, furie sau nemultumire si vei incepe sa constientizezi ca esti bine cu tine mai des. Iti vei multumi si mai mult daca iti vei crea o rutina de dimineata – incearca timp de 1 luna si observa efectele.


Nu lasa nicio zi sa treaca fara sa mai pui o “moneda” in pusculita respiratiei, si inca una in pusculita recunostintei, iar prezentul va incepe sa iti aduca bucurie, o bucurie reala pe care o poti trai cu toate simturile si care te va face sa te simti mai vie ca niciodata! 

Leave a Reply