Stilurile de yoga si alte intrebari frecvente
La primele sesiuni de yoga, Hatha Yoga sau practicile mai blande precum Yin Yoga sunt mai potrivite pentru a te obisnui cu tehnicile si elementele de baza de respiratie, posturi si aliniament, a creste constientizarea corporala si apoi poti incerca stiluri mai solicitante precum Ashtanga Vinyasa Yoga sau Power Yoga.
In cazul in care te confrunti cu afectiuni care iti limiteaza rezistenta si forta fizica, Restorative Yoga, Yin Yoga sau Iyengar sunt ceea ce ai nevoie.
Pentru firile spontane, dornice de experiente noi as sugera Vinyasa/Power yoga, Hatha, Kundalini sau Hot Yoga, iar pentru cei ce vor sa stie mereu la ce sa se astepte si nu vor sa fie luati prin surprindere, Ashtanga Yoga sau Bikram.
Bineinteles ca acestea sunt doar niste sugestii, cel mai bine ar fi sa experimentezi mai multe stiluri, mai multi instructori, cu o minte deschisa si receptiva, pe cat posibil fara asteptari sau prejudecati. Observa-ti corpul, senzatiile in timpul practicii, emotiile generate de practica si ramai prezent/a pana la final.
- Hatha yoga tip de yoga static, care solicita corpul in mod echilibrat. Accentul cade pe aliniament (modul precis de executie al unei posturi care maximizeaza beneficiile aduse de postura, minimizand in acelasi timp riscul de accidentare) cat si pe balansul ideal intre stabilitate si lejeritate.
- Ashtanga Yoga Stil de yoga dinamic, viguros, aproape aprobatic. Inca de la inceput solicita mult efort si energie, forta musculara si abilitate fizica. In mod obisnuit, in studiourile de yoga se practica prima serie sau jumatate din aceasta, ce contine 41 posturi executate in aceeasi ordine, cu un numar exact de respiratii. Se acorda o importanta deosebita pe respiratie (respiratia Ujjay), focalizarii privirii (drishti), si controlul musculaturii abdominale profunde.
- Vinyasa yoga inspirat din traditia Ashtanga, este un stil dinamic de yoga in care constientizarea si concentrarea pe respiratie este punctul principal de focus, fiecare miscare fiind sincronizata cu respiratia. Se trece direct dintr-o postura in alta, ca intr-un dans.
- Power yoga este un stil de yoga atletic foarte similar cu Vinyasa, in care accentul se pune pe cresterea masei musculare. Posturile se mentin pentru o durata mai lunga, de o mai mare intensitate si dificultate progresiva.
- Yin yoga este un stil de yoga static care calmeaza sistemul nervos si creste flexibilitatea. Este o practica meditativa si terapeutica, ce asigura eliberare de stres si o relaxare profunda. Posturile nu presupun activare musculara, se executa pe podea, chiar intins si se mentin intre 3-5min, pana la 10min uneori.
- Meditatia este o practica a mintii, care insoteste frecvent practica fizica. La inceputurile sale, yoga fizica (asana) se practica pentru a pregati corpul de meditatie. Antrenandu-ne si mintea, nu doar corpul, putem beneficia in mod complet de aceste minunate practici,
Termenul yoga inseamna a uni, a aduce impreuna. Yoga inseamna uniunea dintre corp, minte si suflet, cat si conexiunea cu Constiinta universala. Cu o traditie de peste 5000 ani, este un sistem prin care corpul, mintea si sufletul se intalnesc prin miscare, tehnici de respiratie, concentrare si control corporal. Practica yoga cultiva echilibrul dintre partea rationala si inima, dar si intre actiune si repaos, efort si relaxare.
Yoga iti poate influenta viata in 3 moduri:
- Prin practica fizica, corpul devine mai puternic si plin de energie, oferindu-ti forta si vitalitatea de a face fata provocarilor din viata cotidiana. In acelasi timp, contriubuie la eliberarea de stres, ajutandu-te sa te relaxezi si sa te odihnesti.
- Iti antreneaza mintea pentru a fi in prezent/a in fiecare moment, imbunatateste concentrarea si calmeaza mintea agitata.
- Te conecteaza cu propriul sine, cu lumea ta interioara. Practica yoga te aduce mai aproape de corp si te ajuta sa regasesti linistea din interior.
O sedinta de yoga poate dura intre 45 minute si 1 ora si jumatate. Se incepe cu o parte de centrare, de linistire a mintii si de conectare cu corpul, setarea intentiei pentru practica, urmate de tehnici de respiratie, o incalzire usoara, iar apoi practica posturilor (asanelor). Secventa de posturi este determinata de scopul clasei (ex. cresterea flexibilitatii, fortificarea zonei de core, deschiderea soldurilor, tonifierea si fortificarea picioarelor, deschiderea chakrei inimii, ameliorarea durerii lombare etc.). Sedinta se incheie cu partea de cool down, posturi relaxante pentru a asigura o practica echilibrata si relaxarea profunda in Shavasana (Corpse pose) care asigura odihna fizica si integrarea posturilor practicate in corp. De cele mai multe ori, se incheie cu o meditatie ghidata sau relaxare progresiva profunda.
Inainte de clasa individuala propriu-zisa, are loc o discutie in care se stabilesc obiectivele personale, maniera de lucru (online, la domiciliu, in parc) si eventualele probleme fizice (accidentari, dureri, sensibilitati, boli). Tehnicile si posturile vor fi perfect adaptate tipului de corp si nivelului de rezistenta. Apoi, clasele individuale se desfasoara dupa aceeasi structura: centrare, incalzire, practica efectiva, relaxare.
Clasele de grup respecta aceeasi structura: centrare, incalzire, posturi (asane) si relaxare. Acestea se adreseaza oricui, de la incepatori si pana la avansati cu variante de adaptare a tehnicilor de respiratie si asanelor in functie de contraindicatii si limitarile fizice ale participantilor.
Anumite posturi de yoga (in special inversiile, adica posturile in care corpul sta “cu susul in jos” sau inima este mai sus decat capul) sprijina, echilibreaza si stimuleaza sistemul imunitar. Practicata regulat, yoga reduce stresul, in consecinta reducand inflamatia si degenerarea fizica.
Pe plan fizic, practica yoga contribuie la structurarea armonioasa a corpului, tonifierea musculaturii, imbunatatirea posturii, cat si a echilibrului, si cresterea flexibilitatii. In plus, creste capacitatea pulmonara si re-educa respiratia, inlocuind patternurile incorecte de respiratie cu respiratia constienta, diafragmatica. Yoga creste energia vitala, libido-ul – dupa o sesiune chiar scurta poti observa cum iti creste pofta de viata si cheful de a face lucruri. In plan emotional, cultiva recunostinta, atitudinea pozitiva si favorizeaza eliberarea tensiunilor fizice, a stresului si traumelor stocate in corp. Pe plan mental, iti va imbunatati concentrarea si vei invata sa fii prezent/a in fiecare moment. Vei deveni mai constient/a, vei invata sa te asculti si sa inlocuiesti dialogul interior critic cu compasiunea si acceptarea de sine.
Unul dintre efectele practicii yoga este cresterea progresiva a flexibilitatii. Este ca si cand te-ai intreba daca trebuie sa fii satul ca sa poti merge la restaurant. Tocmai acest aspect se va imbunatati in timp daca vei practica regulat, insa rabdarea si consecventa sunt esentiale.
Corpul devine mai flexibil, mai deschis si mai puternic. Echilibrul se va ameliora, odata cu el si capacitatea de concentrare si de a fi prezent. Corpul este oglinda vietii interioare, asa ca vei observa aceste imbunatatiri si in plan emotional – intreaga personalitate va deveni mai echilibrata, flexibila si puternica.
Pentru a practica constient, pentru a-ti oferi un boost de motivatie pe parcursul clasei cand iti reamintesti de intentia setata, dar si pentru a lucra un anumit aspect – intentia poate fi legata de nivelul fizic, emotional sau mental.
Da, yoga traditionala tip Hatha poate ajuta la slabit prin cresterea masei musculare prin izometrie, tonifierea corpului si accelerarea metabolismului pe de-o parte si ameliorarea digestiei (in special prin posturi de rasucire/twists). Alte stiluri precum Power yoga/Vinyasa care presupun mai mult dinamism (1 respiratie pe miscare) poate arde chiar mai multe calorii.
Desigur, nu putem vorbi de slabit fara sa acordam atentia cuvenita alimentatiei. Daca acesta este obiectivul tau, asigura-te ca reduci cantitatea de hrana consumate si ca inlocuiesti mancarurile procesate cu cat mai multe fructe, legume si in general, alimente cu indice glicemic scazut. Mananca putin si des si in locul mancatului emotional, practica respiratia constienta.
Ritmul de slabire este diferit de la o persoana la alta, in functie de cauzele care au determinat cresterea in greutate. Scadere in greutate este strans legata de constientizarea acestor cauze (stil de viata, alimentatie nepotrivita, mancat emotional, traume neprocesate, intolerante alimentare, ex. gluten, etc.) si de acceptarea formei fizice actuale, exact asa cum este. Apoi, o practica regulata de minim 3 sedinte pe saptamana in care nivelul de dificultate creste progresiv, poate contura rezultatele dorite in 3-6 luni, aproximativ.
Da, yoga creste flexibilitatea prin practicarea posturilor care intind fibrele musculare rigidizate. Aceasta rigidizare a tesutului muscular apare din lipsa miscarii, insa poate fi cauzata si de o postura incorecta, stres sau traume stocate in corp (observa-te cat ce cocosat si contractat stai atunci cand esti stresat/a sau coplesit/a). Astfel, yoga poate contribui la contracararea efectelor vietii cotidiene asupra corpului.
Flexibilitatea se imbunatateste de la o sedinta la alta, insa este esentiala celebrarea micilor imbunatatiri si atitudinea de acceptare si rabdare fata de corp.
Pune-mi o intrebare
Experimenteaza Yoga si descopera-te!
Telefon
0773 744 228
Yoga.ChillbyRR
adresa email
yoga.chillbyroxrusu@gmail.com
yogachillbyroxrusu