Una dintre problemele frecvente cu care majoritatea persoanelor se confruntă este anxietatea. Gandurile care prevestesc esecul, respingerea sau pericolul devin imposibil de gestionat, preiau controlul asupra mintii, declanseaza panica si senzatii coplesitoare in corp. Putem ajunge sa ne simtim blocati, coplesiti de emotii nedorite si incapabili sa ne atingem obiectivele. Cum ne poate ajuta yoga in gestionarea acestei temeri difuze, vom afla in articolul urmator.
Ce este anxietatea?
Desi poate parea paradoxal, anxietatea este un aspect psihic benefic care ne ajuta sa avem o viata lunga si placuta. Anxietatea se traduce prin emotii inconfortabile si tendinte spre actiune care ne ajuta sa constientizam pericolele din jurul nostru avertizandu-ne sa actionam in acest sens. Aceste emotii inconfortabile ne semnalizeaza fie ca ceva ce ne dorim este in pericol sa nu se intample, fie ceva ce nu ne dorim este pe cale de a se intampla.
Desi poate parea paradoxal, anxietatea este un aspect psihic benefic care ne ajuta sa avem o viata lunga si placuta. Anxietatea se traduce prin emotii inconfortabile si tendinte spre actiune care ne ajuta sa constientizam pericolele din jurul nostru avertizandu-ne sa actionam in acest sens. Aceste emotii inconfortabile ne semnalizeaza fie ca ceva ce ne dorim este in pericol sa nu se intample, fie ceva ce nu ne dorim este pe cale de a se intampla.
Ca oameni, ne dorim sa traim fericiti si sa evitam durerea, iar acea anxietate sanatoasa ne sprijina sa ne urmarim scopurile. Din pacate insa, anxietatea poate aparea in proportii diferite, luand forme diferite – iar unele dintre acestea pot deveni nesanatoase, provocand auto-sabotarea.
Anxietatea sanatoasa ia forma precautiei, a vigilentei și te poate ajuta sa obtii ceea ce iti doresti si sa eviti ceea ce nu iti doresti. Insa, anxietatea poate deveni invalidanta atunci cand se intoarce impotriva ta si a intereselor tale, generand o stare de panica.
Daca in cazul anxietatii sanatoase tu esti in control, iti poti gestiona gandurile, emotiile si comportamentele, in cazul panicii, al anxietatii nesănătoase, situatiile cu care te confrunti te coplesesc simti ca pierzi controlul,
Anxietatea nesanatoasa cauzeaza: panica, teroare, fobii, tremurat, sufocare, amorteala si tot soiul de afectiuni fizice sau somatizari (conflicte emotionale interne neconstientizare si manifestate prin simptome fizice). Desi apare cu scopul de a-ti semnala posibilele pericole, aceasta interfereaza si chiar blocheaza gestionarea adecvata a acestora.
De cele mai multe ori, probabilitatea ca evenimentele nedorite sa se intample este foarte redusa in realitate. Astfel, functia de adaptare a anxietatii se transforma in opusul ei: construim in plan mental temeri si frici irationale, ne lasam terifiati de acestea si facem lucruri pe care apoi le regretam pentru a face fata.
Daca rolul anxietatii benefice este acela de a ne proteja pe noi insine, anxietatea nesanatoasa ajunge sa ne supra-protejeze, intocmai ca un parinte excesiv de grijuliu care blocheaza dezvoltarea naturala a copilului. Cum putem face diferenta intre ele?
- prin “proba realitatii”, verificand in plan real care este probabilitatea ca rezultatul nedorit pe care il anticipam sa se intample;
- Spre deosebire de cele rationale, fricile irationale sunt exagerate si generalizate – nu exista un pericol concret si specific, ci mai degraba o teama nedefinita, “orice se poate intampla”;
- abordarea de tip ‘‘alb sau negru”, care exclude nuantele de gri – semnificatiile atribuite unui eveniment sunt ori “rau” ori bun”, “succes” sau “esec”.
Cum iti poti da seama daca tu sau persoanele apropiate se confrunta cu anxietatea nesanatoasa?
Mai jos sunt enumerate simptomele obisnuite prin care se manifesta:
Simptome legate de respiratie, zona pieptului:
- dificultati de respiratie: respiratia devine superficiala, sacadata, scurtata;
- gafait
- presiune in zona pieptului
- nod in gat
- senzatia de sufocare
- balbaiala
Reactii ale pielii:
- transpiratie
- mancarimi
- senzatie de fierbinteala sau frisoane
- roseata in zona fetei
Reactii ale inimii, presiunea sangvina:
- inima bate intr-un ritm galopant
- palpitatii
- slabiciune sau lesin
- cresterea/scaderea presiunii sangelui
Simptome digestive:
- pierderea apetitului
- greata
- disconfort abdominal si durere
- varsaturi
Simptome musculare:
- tremurat
- spasme ale pleoapelor
- agitatie
- reflex de tresarire
- mers cu ritm si viteza constante, “ca leul in cusca”
- slabiciune in picioare
- rigiditate
- insomnie
Cele mai frecvente situatii care declanseaza anxietatea:
- socializare (anxietate sociala)
- vorbit in public
- cautarea unui job
- situatii de munca
- sport
- contexte educative (anxietate de evaluare, de performanta)
- evenimente traumatice
- Sindromul de Stres Post-Traumatic (PTSD)
- boli
- anxietate cauzata de anumite substante
- balbaiala
- de a experimenta din nou anxietatea
Fobii:
- sociala, evenimente la care participa multe persoane
- spatii deschise
- spatii inchise
- inaltime
- tren/masina
- lift
- animale
- poduri/tuneluri
Este important sa recunoastem corect anxietatea, deoarece aceasta poate fi gestionata. Am intalnit deseori persoane in jurul meu care erau convinse ca ele “nu sunt in stare” de un anumit lucru sau sa aiba o anumita ocupatie profesionala, cand, de fapt, se confruntau cu o anxietate nerecunoscuta ce le crea iluzia ca nu sunt in stare, blocandu-le accesarea resurselor interioare. Acum ca stim sa o recunoastem, sa vedem cum o putem gestiona.
Cum putem gestiona anxietatea?
Psihoterapia este recomandarea principala in depasirea cu succes a anxietatii, in transformarea temerilor blocante in vigilenta sanatoasa. Exista insa si alte modalitati complementare psihoterapiei cu efecte benefice dovedite care ne pot ajuta sa recapatam controlul asupra gandurilor, emotiilor si comportamentelor noastre.
Aceste solutii au ca elemente comune: modificarea dialogului interior (prin recunoasterea, confruntarea si schimbarea ideilor si pattern-urilor de gandirer auto-limitative) si expunerea progresiva catre obiectul/situatia ce creeaza anxietate.
Printre acestea se numara si yoga. Aceasta practica este un mod excelent prin care putem invata sa gestionam situatiile incarcate emotional, cu efecte dovedite clinic. Studiile spun ca rezultatele cele mai benefice s-au obtinut in cazul complementarii psihoterapiei cu yoga, insa beneficiile acesteia in tratarea tulburarii de anxietate sunt remarcabile chiar si atunci cand este practicata in absenta psihoterapiei.
Principalele avantaje ale practicii yoga sunt accesibilitatea acesteia si efectele imediate. Mai jos, voi enumera cateva din cele mai importante resorturi prin care yoga ne poate fi de ajutor in recapatarea controlului in lupta cu anxietatea:
- In timpul unei clase de yoga, participantul isi directioneaza atentia spre prezent, observand gandurile, emotiile si senzatiile din corp fara sa le judece.
Componenta de mindfullness din practica yoga se poate generaliza apoi in situatiile de zi cu zi, ajutand persoana care se lupta cu gandurile anxiogene sa ramana focusat/a pe experienta pe care o traieste in acel moment, evitand sa rumineze trecutul sau sa se ingrijoreze fata de viitor.
- Accentul pus pe “a observa fara sa judeci” contribuie la scaderea criticii de sine si la schimbarea dialogului interior prin care persoana se auto-saboteaza, Criticul interior care genereaza emotii negative se transforma, de la o practica la alta, intr-o voce interioara ce aduce sustinere, apreciere si compasiune fata de propria persoana.
- Focusul pe singura experienta care exista, cea prezenta si observarea continua a gandurilor si emotiilor poate invata participantii ca aceste ganduri si emotii sunt trecatoare – atat sentimentele negative, cat si cele pozitive fluctueaza, fiind intr-o permanenta schimbare;
- Practicile yoga regleaza Sistemul Nervos Autonom. Disfunctiile acestuia sunt asociate cu depresia si anxietatea. Mai mult decat atat, yoga poate reduce productia hormonilor de stres prin reducerea activarii axei Hipotalamus-Glanda pituitara-Glanda suprarenala.
- Yoga poate avea efecte benefice asupra constientizarii gandurilor si atenuarii intensitatii emotionale;
- Printr-o practica constanta, satisfactia si increderea de sine generata de progresul personal pot deveni o sursa de motivatie si de curaj;
- Technicile de pranayama (controlul respiratiei prin diverse tehnici de respiratie) constituie strategii eficiente pentru relaxare prin aducerea focusului pe respiratie;
- Cresterea nivelului de vitalitate si energie, prin practica integrata a posturilor, controlul respiratiei, concentrarea atentiei, constientizarea mentala continua si procesul meditativ din timpul claselor de yoga;
- Posturile din yoga supun organismul unui stres benefic controlat – obisnuindu-ne sa mentinem activarea musculara in cele mai solicitante moduri invatam sa facem fata situatiilor de stres reale din viata noastra pastrandu-ne calmul!
Beneficiile practicii yoga si efectele terapeutice in raport cu gestionarea anxietatii nu se opresc aici, insa te invit sa le descoperi pe restul pe propria ta piele! Experimenteaza relaxarea si disciplineaza-ti mintea cu ajutorul acestei stiinte holistice stravechi, permitandu-i sa-ti fie un sprijin in momentele grele.